Valikko Sulje

Turvavarusteiden käyttö seuranta.

Autourheilupiireissä on paljon keskusteltu Harrastemootoriurheilun vapaimmista kuljettajien varustesäännöistä. Varusteiksi on hyväksytty niin sanotuilla leimavanhoja varusteita, sekä myös (hans) niskatuen käyttö on suositeltavaa mutta ei pakollista. Kuljettajat tietävät riskitason autourheilussa ja varustautuvat tällöin parhaaksi katsomallaan tavalla kilpailuun, tosin kaikki eivät aja kilpailumielessä vaan osallistuvat harrastusmielessä tapahtumaan.

2019 vuonna keskusjärjestö ja R-Rallicup tekevät seurantaa turvavarusteiden käytöstä, koko toiminnan ajalla on tekniikka- ja turvallisuuslomakkeessa ollut kohdat missä kuljettajat ilmoittavat varustetason mitä käyttävät, mutta nyt tietoja kerätään yhteen. Tulevalle kaudelle lomake on uudistunut ja sen käyttöä on helpotettu myös sähköisesti täytettäväksi, sen voi lähettää sarjajärjestäjälle sähköpostilla, mutta tulee täyttää jokaiseen kilpailuun myös erikseen.

Piippola rallissa kilpa-auto tarkastuksessa tehtiin kysely kaikilta kuljettajapareilta hans-niskatuen käytöstä. Kilpailuun osallistui 244 autokuntaa joista 34 parilta puuttui kyseinen varuste, lisäksi 19 kartanlukijalla sitä ei ollut käytössä. Tämä tieto oli varsin samansuuntainen mitä silmämääräisenä tarkasteluna on aikaisemmin arvioitu.

Lähtökohtaisesti voimme olettaa, että tämäkin kilpailumuoto on Suomen autourheilussa varsin turvallista sen tiedettäviin riskeihin nähden. Varusteiden käyttötarkastelua jatketaan ja siitä tiedotetaan kauden kuluessa.